Populaire berichten

zondag 11 januari 2015

'Steun voor Griekse schuldverlichting groeit'

- Ze durven nu eindelijk toe te geven dat Griekenland ondanks alles wat voor ze gedaan is, alsnog failliet is en zal gaan. Dus i.p.v. het is "slechts een lening" en "al het geld komt terug", is het nu een gift ten koste van de europesche belastingbetaler aan het worden. In ruil hiervoor mogen we als beloning nog meer gaan bezuinigen. 


BERLIJN (AFN) - Binnen de Europese Unie gaan steeds meer stemmen op om Griekenland tegemoet te komen met een verlaging van zijn schuldenlast. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van ingewijden in Brussel
Een herstructurering van de Griekse schulden is onvermijdelijk, omdat het land zijn schuld anders niet kan dragen'', zei een hooggeplaatste EU-functionaris tegen Die Welt. Over het moment waarop tot schuldverlichting kan worden besloten, zouden de meningen echter uiteenlopen.
Sommigen denken dat al dit jaar stappen moeten worden gezet. Anderen wachten liever langer, om te voorkomen dat ook andere landen met hoge schulden gaan speculeren op hulp.
Primair overschot
Een economisch adviseur van de Duitse regering zei dit weekeinde dat ongeveer de helft van de Griekse schuldenlast moet worden weggestreept, in ruil voor verdere hervormingen van de economie. Dat zou betekenen dat zo'n 120 miljard euro wordt kwijtgescholden, aldus hoofdeconoom Marcel Fratzscher van onderzoeksinstituut DIW. Daarvan zou 40 à 50 miljard euro voor rekening komen van Duitsland.
De eurolanden en het IMF lieten de afgelopen jaren weten dat er alleen over nieuwe maatregelen ten opzichte van de Griekse staatsschuld kan worden nagedacht als het land een zogeheten primair overschot op zijn begroting realiseert. Dat betekent dat de inkomsten van de overheid groter zijn dan de uitgaven, als de rente op de staatsschuld buiten beschouwing wordt gelaten. Dat doel heeft Griekenland inmiddels bereikt.
Het huidige hulpprogramma voor Griekenland loopt eind februari af. Binnen de EU zou er echter op worden gerekend dat er daarmee nog geen einde komt aan de noodleningen voor het land. De kans dat de Griekse overheid tegen betaalbare tarieven geld kan lenen op de markten lijkt klein, waardoor extra steun noodzakelijk zal zijn. Volgens Die Welt wordt daarbij gedacht aan een bedrag van circa 20 miljard euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten