Populaire berichten

zaterdag 17 januari 2015

Twee Griekse banken vragen noodsteun bij ECB

- Tja, dat kan je die Grieken niet kwalijk nemen dat ze hun geld opnemen. Die zien de bui al hangen als hun nieuwe regering geen steun meer wil uit de EU. Dan krijgen de banken geen steun meer van de ECB en de overheid kan niks voor ze doen. Dan gaan ze wel failliet. Ben benieuwd of zo'n dreiging van de ECB genoeg is om ook de nieuwe regering mee te laten doen en hervormingen te kunnen blijven eisen. Maar ja, vrijwillige schuldsanering zit er al aan te komen, dus geld gaat het kosten. Hoeveel is nog de vraag.

ATHENE (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Twee Griekse banken, de Eurobank en de Alpha Bank, hebben gevraagd om financiële noodsteun bij de Europese Centrale Bank. Dit met het oog op de parlementsverkiezingen volgende week. De banken hebben weinig geld in kas, omdat de Grieken massaal hun spaargeld opnemen. Afgelopen weken zou al zo'n 4 miljard euro van rekeningen zijn gehaald.
Ingewijden bevestigen dat de banken een steunverzoek hebben ingediend via de Griekse centrale bank. Eurobank en Alpha Bank willen graag lenen bij het zogeheten ELA-fonds, een Europees programma voor noodliquiditeitssteun. Volgens beide banken gaat het louter om een maatregel uit voorzorg.
De verkiezingen in Griekenland zorgen voor grote onzekerheid, in Griekenland zelf en in de rest van de eurozone. Mogelijk wint de linkse partij Syriza. Die wil de bezuinigingen die de eurolanden en het IMF de afgelopen jaren afdwongen terugdraaien. Die bezuinigingen waren een voorwaarde voor de miljardensteun die het land ontvangt.
Vertrek
Eerder deze maand werd in diverse media al gespeculeerd dat Duitsland akkoord zou gaan met een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Die berichten werden later officieel tegengesproken.
In de aanloop naar de Griekse verkiezingen heeft kredietbeoordelaar Fitch deze week ook zijn prognoses voor de Griekse economie verlaagd. De verwachtingen voor de economische groei in 2014 en 2015 zijn met 1 procentpunt bijgesteld, naar respectievelijk 0,5 en 1,5 procent groei. Het vooruitzicht voor kredietwaardigheid van het land veranderde daarbij van 'stabiel' naar 'negatief'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten