Populaire berichten

woensdag 4 februari 2015

ECB accepteert Griekse obligaties niet meer

Nou de ECB heeft gelijk daad bij het woord gevoegd en accepteert geen Griekse staatsobligaties als onderpand. Dit was de enige manier waarop Griekenland via een oneigenlijke truc toch geld kon lenen. Het plaatste zijn staatsobligaties bij Griekse banken die het via de Nationale Griekse Bank ruilde bij de ECB voor contanten.
Deze weg is nu dus afgesloten.
Wat dit betekent voor het geheel is moeilijk te zeggen. Alleen dat de Grieken echt via de EU, IMF moeten onderhandelen voor geld en dat traject niet meer kunnen traineren.

Vraag is of de EU genoeg dreiging heeft tov Griekenland ? Op dit moment heeft de regering bv veel ambtenaren weer aangenomen, privatiseringen gestopt en duidelijk toenadering gezocht met Rusland (al zit die zelf in de problemen).
Het blufpoker is begonnen. Wie heeft de grootste ballen ? Wie heeft het lef om Griekenland failliet te laten gaan ? Heeft iemand dat lef ? Of worden er weer vormloze compromissen gesloten waarin de Grieken weer geld mogen uitgeven tegen de belofte (die niet na te komen is) alles terug te betalen. Door de leningen geen rente te laten dragen en de looptijd te verlengen. Maw financiele trucjes om een faillissement niet een faillissement te noemen.

ECB accepteert Griekse obligaties niet meer

 

De ECB accepteert niet langer Griekse obligaties als onderpand. Daardoor is het vrijwel onmogelijk geworden voor het land om nog te lenen. Die mededeling woensdagavond vanuit Brussel zette beurzen op Wall Street direct lager.
 
 
Banken in Griekenland kunnen afzonderlijk nog wel terecht via een apart financieringsprogramma, het ELA-programma.
De Dow Jones-index sloot fractioneel hoger, de S&P500 verloor 0,4%.
De Governing Council van de ECB stelt dat het op dit moment niet mogelijk is een correcte inschatting te maken is van de herstructurering van de schulden.
Griekenland wil volgens meerdere berichten uit Brussel niet verder onderhandelen met de ECB. Zonder steun vanuit Brussel zal Griekenland in maart direct in betalingsproblemen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten