Populaire berichten

dinsdag 3 februari 2015

ECB werkt niet mee met Grieken

- Alhoewel het voor de Grieken het beste is om gewoon failliet te gaan op hun staatsschuld, blijkt dus dat Griekse banken nog steeds afhankelijk zijn van de ECB in hun voortbestaan. En de ECB dreigt de stekker eruit te halen als de nieuwe regering zich niet aan de afspraken houd.
Ik had niet verwacht dat "we" als europesche belastingbetaler nog een stok achter de deur hadden.
Het blijft nu een spelletje blufpoker. Want laat de ECB die banken wel echt vallen als het er op aan komt ?
De regering heeft al gezegd alles terug te willen betalen, dat er niks afgeschreven hoeft te worden. Maar de rente naar 0 en de looptijd nog verder vooruit schuiven komt op hetzelfde neer natuurlijk.
Ondertussen doet Spanje het prima net als Ierland. Portugal kan beter, Italie blijft nu de zwakke eend in het gezelschap. Nu de ECB ook daadwerkelijk staatsobligaties gaat opkopen is de rente gedaalt tot het nulpunt en zelfs negatief in het noorden. Geen gezonde situatie natuurlijk.
Er veranderd niks, nog steeds is het wachten op economische groei die de boel moet redden (ipv hervormingen).
Het is nog steeds wachten op een schok in de wereldeconomie die de echte crisis zal starten. 

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan in te stemmen met voorstellen die Griekenland meer tijd moeten geven in onderhandelingen met zijn geldschieters. Dat stelde de Britse krant Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.
Griekenland wil 10 miljard euro ophalen met korte leningen, die moeten dienen als een overbruggingskrediet waarmee het land de komende drie maanden vooruit kan. In de tussentijd zou de nieuwe Griekse regering dan tot overeenstemming willen komen met de andere eurolanden over de manier waarop Griekenland in de toekomst overeind kan worden gehouden. De ECB dient hiervoor echter het maximale bedrag dat Griekenland met korte leningen mag ophalen te verhogen en is dat volgens de bronnen niet van plan.
Zonder de leningen zou Griekenland eind deze maand zonder geld komen te zitten, aangezien het huidige steunprogramma van de eurolanden en het IMF dan afloopt. Binnen de EU wordt er daarom op gehoopt dat de Grieken om een tijdelijke verlenging van dat programma zullen vragen. De regering van premier Tsipras wil echter af van de voorwaarden waaronder die leningen worden verstrekt.
Cruciale rol
De ECB speelt een cruciale rol in de financiële toekomst van Griekenland. Als de ECB na afloop van het huidige steunprogramma, op 1 maart, besluit de geldkraan naar Griekse banken dicht te draaien, dan komt een vertrek van de Grieken uit de eurozone erg dichtbij. Griekse banken dreigen dan te bezwijken door de verwachte bankrun, die ontstaat als Grieken massaal proberen zoveel mogelijk geld naar het buitenland te brengen.
De nieuwe Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, ontmoet woensdag in Frankfurt ECB-president Mario Draghi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten