Populaire berichten

zondag 15 februari 2015

'Grieken halen miljarden van de bank'

- De ECB had een duidelijk signaal naar de Grieken toe toen het besloot geen Griekse staatsobligaties meer te accepteren als onderpand. Het sloot de achterdeur voor de Griekse regering om schulden te blijven uitgeven, deze te laten opkopen door hun banken die het bij te ECB ruilen voor cash. Dit smerige trucje is nu dus afgelopen. De enige reden dat Griekenland zelf de stekker er nog niet uit trekt is omdat de Griekse banken dus voor hun financiering nog afhankelijk zijn van de ECB. Echter de volgende 2 berichten laten zien dat ook hier de Grieken zich voorbereiden op onafhankelijkheid. Als elke Griek zijn spaargeld van de bank haalt, rest alleen nog de ELA leningen aan de ECB over. Wat het weer niet lonend maakt om daarmee te dreigen.
MAW ook daar wordt het risico verhuisd naar de europesche belastingbetaler.
Vraag is natuurlijk of de Griekse ministers het lef hebben om hun banken failliet te laten gaan en als ze daartoe bereid zijn of de ECB dat ook daadwerkelijk zal laten gebeuren. 

ATHENE (AFN) - Griekse spaarders hebben sinds eind november al zo'n 20 miljard euro van de bank gehaald. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van informatie uit de Griekse bankensector.
De Grieken vrezen de financiële gevolgen als hun regering er niet in slaagt een nieuw akkoord te sluiten met de andere eurolanden. Door euro's thuis, of op andere plekken, in contanten te bewaren of op buitenlandse rekeningen te stallen, willen zij voorkomen dat hun vermogen wordt weggevaagd als Griekenland de euro zou verlaten.
De uitstroom bij de Griekse banken zou de afgelopen dagen zo'n 200 tot 300 miljoen euro per dag hebben bedragen. Het bedrag dat bij banken is ondergebracht zou door de run op het spaargeld het laagste niveau in jaren hebben bereikt.
FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend met 5 miljard euro verhoogd. Dat meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung donderdag op basis van anonieme bronnen.
De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) zou hierdoor zijn toegenomen tot 65 miljard euro. Deze steun kan worden verstrekt door de centrale bank van een euroland, in dit geval die van Griekenland.
De ECB besloot vorige week om Griekse staatsobligaties niet langer te accepteren als onderpand voor financiering. Daardoor dreigen Griekse banken in grote financiële problemen te komen, zeker als de regering er niet in slaagt tot overeenstemming te komen met de andere eurolanden over het vervolg van het huidige steunprogramma van het land. Dat loopt eind deze maand af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten