Populaire berichten

vrijdag 15 mei 2015

Weidmann kritisch over steun ECB voor Grieken

- De laatste aflossing van het IMF twv €150mln werd afgelost met een noodkrediet (dat elk land kennelijk heeft bij het IMF) van het IMF ! Nu geeft ook de Duitse CB toe dat het de Grieken ongeoorloofde leningen verstrekt. Maw Griekenland is allang failliet, maar Europese politici blijven maar geld gooien in deze bodemloze put door dit allemaal toe te staan. Ze laten de Grieken met al deze ongein wegkomen tkv de europese belastingbetaler. Onlangs heeft Griekenland al gemeld dat de komende aflossingen aan de ECB uitgesteld moeten worden om Griekenland te helpen. Het is een trieste soap die de incompetentie van politici keer op keer blijft blootleggen. Helaas blijven dit soort dingen voor het grote publiek geheim omdat al deze constructies te ingewikkeld zijn om te snappen. Pas als over enkele tijd er extra bezuinigd moet worden zal het publiek wakker worden en zal men de hulp aan Griekenland als onzinnige verspilling veroordelen. Helaas zoals altijd is dat pas weer achteraf. 

FRANKFURT (AFN) - De noodsteun aan Griekse banken die met instemming van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt verleend is in strijd met de Europese regels. Dat zegt de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann in een vrijdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Handelsblatt.
Weidmann wijst daarin op het verbod op de financiering van overheden via de ECB. Dat verbod wordt volgens hem overtreden doordat er kredieten worden verstrekt aan Griekse banken die geen toegang meer hebben tot de financiële markten en die het geld gebruiken om de eigen overheid van leningen te voorzien.
De kritiek van Weidmann richt zich op de verstrekking van zogeheten 'emergency liquidity assistance' (ELA). Die steun wordt niet verstrekt door de ECB, maar door de centrale bank van Griekenland. Voor de steun is echter instemming nodig van de ECB, die alleen akkoord mag gaan als de hulp is bestemd voor banken met tijdelijke geldproblemen.
Afhankelijk
Griekse banken zijn grotendeels afhankelijk geworden van de noodsteun. Door de enorme onzekerheid over de toekomst van Griekenland zien de banken veel geld wegstromen van klanten die hun spaartegoeden willen beschermen tegen een eventueel afscheid van de euro.
ECB-bestuurders kunnen met een tweederdemeerderheid besluiten de noodsteun aan de banken te staken. Daarmee zou een vertrek van de Grieken uit de euro echter heel dichtbij komen.
Volgens Weidmann wordt de ECB nu dan ook misbruikt als redder van Griekenland. ,,Het besluit over de toekomst van Griekenland in de monetaire unie moet door de politiek worden genomen. De ECB is niet verantwoordelijk voor de samenstelling van de muntunie of de verstrekking van hulpleningen.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten