Populaire berichten

dinsdag 24 mei 2016

Dijsselbloem wil compromis met IMF over Griekse schuld

De eurolanden zullen water bij de wijn moeten doen als het gaat om schuldverlichting voor Griekenland, vindt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. 
Alleen zo kan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook aan boord komen van het derde leningenprogramma voor Griekenland.
Dinsdag zijn de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) weer in Brussel bijeen voor overleg, met als voornaamste agendapunt de Griekse schuldenberg.
''Het is voor Nederland en veel eurolanden belangrijk dat het IMF aan boord is. Maar dat betekent wel dat we het IMF tegemoet moeten komen. Hoe dat er precies uit gaat zien en wanneer maatregelen van kracht gaan bespreken we vandaag'', zei Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.
In de zomer kwamen Griekenland en de eurolanden een steunprogramma van maximaal 86 miljard euro overeen. In ruil voor geld moet Athene bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Maatregelen

Zondag nog loodste de Griekse regering bezuinigingsmaatregelen door het parlement. Deze stap kan de aanleiding zijn een volgend deel van de lening vrij te maken voor de Grieken, zei Dijsselbloem. Hoe groot het bedrag zal zijn is nog onderwerp van discussie.
Dat er een vorm van schuldverlichting komt, is duidelijk. Volgens Dijsselbloem blijkt uit alle berekeningen van de Europese Commissie, van het IMF en van het noodfonds ESM ''dat er problemen gaan ontstaan" met de Griekse schuld. "We zullen op enig moment klaar moeten staan de Grieken te helpen, op voorwaarde dat ze zich aan de afspraken houden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten